DANI PACIFIZMA

U Tuzli 21. septembra 2017. godine u Tuzli u okviru projekta „Orodnjavanje izgradnje mira na loklanom nivou“ već drugu godinu za redom organizovali smo aktivnost „Dani pacifizma“ u Tuzli. Simbolično smo za ovu aktinost izabrali Međunarodni dan mira kako bi mladi sa područja Bratunca, Srbrenice, Milića,Gračanice, Srebrenika i Tuzle skupa poslali poruku mira.

Ove godine smo skupa sa UHD Prijateljice iz Tuzle i njihovim mladim aktivistima organizovali mirnu šetnju na relaciji od Skvera do KUD Bosna, gdje je izveden performans. Mladi su nosili bijele majice sa mirovnim porukama. U sali KUD Bosna velikim slovima bio je iscrtan tekst „živimo mir“, mladi su se poredali u krug i uz prikladnu muziku, naizmjenično su skidali majice i redali u već iscrtani tekst sa porukom.  Ovoj aktivnosti je prisustvovalo oko 60 mladih. Ova aktivnost je bila jako emotivna, energična i inspirativna.

Naredni dan istoj grupi mladih u Kući plamena mira prikazan je film „One umiru drugi put“ koji je nastao u okviru projekta „Mir sa ženskim licem“. Mladi su bili jako zadovoljni ovim aktivnostima i izrazili su želju za što češćim okupljanjima ove vrste.