HO Horizonti obilježili međunarodni dan mira

Internacionalni dan mira

Internacionalni dan mira

Rezolucijom UN-a iz 2001. godine, 21. septembar/rujan se obilježava kao dan nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnoj razini. Međunarodni dan mira utemeljila je Generalna skupština UN-a još 1981. godine u cilju obilježavanja i jačanja ideala među svim narodima i državama.

Mir ne znači isključivo odsustvo rata – mir je odsustvo straha, mržnje, bijede i nepravde. Mir predstavlja trajne napore koji se ulažu u razvoj društava i pojedinaca, te je moguć samo na osnovu socijalne ravnoteže i ljudske bezbijednosti.

Kao članica Mreže mira, pridružili smo se globalnoj kampanji obilježavanja ovog značajnog datuma pod jedinstvenim sloganom „Osjeti snagu mira“.

Kao i proteklih godina, i ovog 21. septembra smo obilježili Međunarodni dan mira. Sa početkom u 11.55 sati na Trgu slobode u Tuzli smo građanima i građankama prenijeli poruku mira putem promotivnog materijala i performansom u kojem su naši najmlađi sugrađani uzeli učešće te crtežima i porukama izrazili viđenje ove teme. Aktivnost je realizovana u okviru projekta „Ženski edukativni centar“, u partnerstvu sa Udruženjem „Forum žena“ Bratunac, a uz finansijsku podršku Fondacije Kvinna till Kvinna Švedska.