Jedna milijarda ustaje u Tuzli

Naš cilj je bio ne samo animirati građanstvo da nam se pridruže 14. februara 2013.godine u 14 sati u Turalibegovoj ulici ispred MUP-a i plesom pokažu svoju snagu, brojnost i solidarnost, nego i podići svijest građana i građanki Tuzle o širokom problemu o kojem se šuti – nasilju nad ženama, djevojkama i djevojčicama!

Jedna milijarda ustaje u Tuzli

Jedna milijarda ustaje u Tuzli

„Jedna milijarda ustaje“ je počela kao poziv na akciju baziranu na strašnoj statistici da će jedna od tri žene biti silovana ili zlostavljana u toku svog života. Zajedno sa Radio Kameleonom Tuzla, Udruženje „HO HORIZONTI“ je uzelo učešće u svim pripremnim aktivnostima organizacije kampanje u Tuzli, što se odnosilo na animiranje građanki i građana Tuzle putem naše službene web stranice www.horizonti.ba , stranice Udruženja na društvenoj mreži Facebook, elektronske pošte, te direktnom distribucijom letaka u gradu kojom prilikom smo fotografisali više od 180 građanki i građana Tuzle. Naš cilj je bio ne samo animirati građanstvo da nam se pridruže 14. februara 2013. godine u 14 sati u Turalibegovoj ulici ispred MUP-a i plesom pokažu svoju snagu, brojnost i solidarnost, nego i podići svijest građana i građanki Tuzle o širokom problemu o kojem se šuti – nasilju nad ženama, djevojkama i djevojčicama.

Protestnom okupljanju u Tuzli, koje je počelo u 13.30 sati, prisustvovale su javne ličnosti, aktivisti i aktivistice nevladinih organizacija, srednjoškolci i srednjoškolke, te mnogi građani i građanke Tuzle. Javni skup je otvorila Ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH, Njena Ekselencija Anne Vibeke Lilloe, koja je naglasila važnost sistematskog rješavanja problema nasilja nad ženama. Za plesni dio manifestacije pobrinula se plesna grupa Dirty Angels Crew koji su za ovu priliku pripremili „Break the Chain“ zvaničnu koreografiju kampanje „Jedna milijarda ustaje“.

Imajući u vidu da učenici Gimnazije „Ismet Mujezinović“ Tuzla nisu bili u mogućnosti prekinuti nastavu i pridružiti nam se na javnom skupu, naš volonter je u saradnji sa profesorima organizovao da sva odjeljenja u 14 sati na kratko zaustave čas i fotografišu se u znak podrške.

Zahvaljujemo se svima koji su se odazvali našem pozivu i svojim prisustvom pokazali da smo mi, građani i građanke Tuzle, protiv svakog nasilja nad ženama i djevojčicama. Zahvaljujemo se Radio Kameleonu na saradnji, a posebno našim vrijednim mladim aktivistima i aktivisticama.

Mreža Mira Net Link →