Odgovor na vijećničko pitanje JZU DOM Zdravlja Tuzla

Vezano za članak objavljen na „Tuzlarijama“ 7. februara 2013. godine „Udruženja “HO HORIZONTI” i “HO ZZIPO” podržavaju vijećničko pitanje Jasminke Mijatović: Kada će lista naručivanja u Domu zdravlja Tuzla biti svedena na razumno vrijeme“ objavljujemo odgovor na vijećničko pitanje dostavljeno od JZU Dom zdravlja sa poliklinikom „Dr Mustafa Šehović“ potpisano od Prim. dr. Kasima Brigića od 11.februara 2013. godine, te tražimo mišljenje građanstva.

„U vezi vijećničkog pitanja koje glasi:

„Kada će lista čekanja odnosno naručivanja u Domu zdravlja Tuzla biti svedena na razumno vrijeme i kada će početi sa programima prevencije u cilju zaštite zdravlja žitelja općine Tuzla“,

dostavljamo Vam sljedeći odgovor:

JZU Dom zdravlja sa poliklinikom „Dr Mustafa Šehović“ Tuzla pruža usluge primarne zdravstvene zaštite, specijalističko-konsultativne zdravstvene zaštite i vanbolničke dijagnostike osiguranim licima Općine Tuzla i drugih općina u skladu sa njihovim izjašnjenjem i Smjernicama Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Radno vrijeme u Ustanovi je organizovano specifično za svaku cjelinu i to u skladu sa potrebama pacijenata i mogućnostima Ustanove da te potrebe obezbijedi.

Obzirom na ukupan broj stanovnika općine Tuzla (131.919) i činjenicu da je zdravstvena struktura stanovništva svake godine kompleksnija u smislu patološke strukture, starosne i slično JZU Dom zdravlja nastoji angažovati optimalne kapacitete kako bi se što kvalitetnije odgovorilo na postavljene izazove.

Ističemo da se svi hitni slučajevi rješavaju odmah a da je lista čekanja između ostalog sačinjena i prema potrebama pacijenata kojima je kontrolni pregled zakazan za godinu, dvije itd.

Nadalje, programi prevencije u smislu zaštite zdravlja žitelja općine Tuzla se u JZU Dom zdravlja Tuzla odvijaju kontinuirano a svakako ćemo nastojati da njihov kvantitet, kvalitet i sadržaj budu iz dana u dan što bolji.

S poštovanjem,

Prim.dr. Kasim Brigić“

Udruženje „HO HORIZONTI“ Tuzla

Udruženje „HO ZZIPO“ Tuzla