Novosti Projekti

Mobing – informišite se i prepoznajte

“Ove informacije na web stranici objavljene su u okviru programa “Jednakost za sve: Koalicija organizacija civilnog društva protiv diskriminacije” kroz Program grantova u okviru kojeg Udruženje “HO HORIZONTI” Tuzla provodi projekat “Mobing-informišite se i prepoznajte”. Projekat finansiraju USAID i Fond otvoreno društvo BiH.

Disclaimer: Ove informacije na web stranici su objavljene uz podršku američkog naroda preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Autori ove publikacije su odgovorni za njen sadržaj i stavovi koji su u njoj izneseni ne odražavaju stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.”

POČETAK PROJEKTA “MOBING-INFORMIŠITE SE I PREPOZNAJTE”

Mobing ili zlostavljanje na radnom mjestu sve češći je problem u Bosni i Hercegovini. Međutim, nivo svijesti javnosti o ovom problemu vrlo je nizak i potrebno je uložiti veći napor kako bi građani bili informirani o pravim načinima da se zaštite od mobinga i kako ga mogu prijaviti. Udruženje “HO Horizonti” Tuzla u saradnji sa RTV “Slon” Tuzla od prošlog mjeseca provodi projekat “Mobing-informišite se i prepoznajte” na području Tuzlanskog kantona.

Aktivnostima ćemo doprinijeti unapređenju prevencije mobinga na Tuzlanskom kantonu kao nepoželjne pojave čije se posljedice negativno odražavaju ne samo na pojedince nego i na ukupnu zajednicu. Ovaj Projekat se provodi u okviru programa “Jednakost za sve: Koalicija organizacija civilnog društva protiv diskriminacije”, a uz finansijsku podršku USAID i Fond otvoreno društvo BiH.

JAVNI POZIV

Čuli ste za termin mobing ili čak i sami bili žrtve. Čuli ste poneku priču o šefu koji uznemirava svoje radnike. Prepričavate te priče i nadate se da se isto vama neće dogoditi. Možda ste u svom radnom okruženju primijetili slučajeve mobinga, suosjećate i žao vam je osoba koje to proživljavaju, ali ne činite ništa da pomognete, spriječite…šutite jer se plašite da ćete izgubiti posao ili doći u istu situaciju žrtve.

U okviru Projekta “Mobing-informišite se i prepoznajte” Udruženje “HO HORIZONTI” upućuje JAVNI POZIV zaposlenim ženama u privatnim i javnim preduzećima u Tuzlanskom kantonu. Ukoliko ste zaposlenica u privatnom ili javnom preduzeću i pronalazite se u ovim izjavama, prijavite se na radionicu “Mobing -Prepoznajmo, prijavimo i prevenirajmo”, koja će biti održana u konferencijskoj sali Dramar centra u Tuzli, sa početkom u 16:00 sati. Serija od osam radionica za zaposlene žene će obuhvatiti znanja i vještine o uzrocima, prepoznavanju i posljedicama mobinga, zakonskoj regulativi, te načinima prepoznavanja i procedurama prijavljivanja, sa ciljem doprinosa prevenciji mobinga na Tuzlanskom kantonu kroz podizanje javne svijesti o postojanju i prepoznavanju mobinga kao posebnog oblika diskriminacije na radnom mjestu.

Mobing je kompleksna, široko rasprostranjena i narastajuća pojava koja ima pogubne posljedice na psihofizičko zdravlje pojedinca, radnu sredinu, socijalno okruženje pojedinca i kompletnu zajednicu.

NEMOJTE ŠUTITI! – PREPOZNAJTE NA VRIJEME I PRIJAVITE MOBING!

Svoje učešće na jednom od ponuđenih termina – 28., 29. ili 30. april možete prijaviti pozivom na broj telefona 035-264-667 ili porukom na email: psiholoski.c@bih.net.ba.

Ovaj Poziv objavljen je u okviru programa “Jednakost za sve: Koalicija organizacija civilnog društva protiv diskriminacije” kroz Program grantova u okviru kojeg Udruženje “HO HORIZONTI” Tuzla provodi projekat “Mobing-informišite se i prepoznajte”. Projekat finansiraju USAID i Fond otvoreno društvo BiH.