Novosti

Uspješno završen projekat “Neformalne ženske lobi grupe – Aktivizmom do ravnopravnosti u lokalnoj zajednici”

Sa zadovoljstvom vas obavještavamo da je Udruženje “HO HORIZONTI” Tuzla uspješno završilo implementaciju projekta “Neformalne ženske lobi grupe – Aktivizmom do ravnopravnosti u lokalnoj zajednici”.

Projekat je sproveden u periodu od 01.02.2023. do 31.10.2023. na području Tuzlanskog kantona (TK) u sedam lokalnih zajednica: Lukavac, Srebrenik, Gračanica, Banovići, Kalesija, Živinice i Tuzla uz finansijsku podršku Fondacije Heinrich Böll, a sufinansiranje su obezbijedili Global Fund for Women i Mediterranean Women’s Fund.

Projekat je omogućio ženama i djevojkama da razgovaraju o izazovima u svojim lokalnim zajednicama i definišu prioritete na kojima bi trebalo raditi u narednom periodu. Zahvaljujući aktivnom učešću članica neformalnih Ženskih lobi grupa TK (ŽLG TK) dobile smo potrebne informacije na osnovu kojih je definisan Akcioni plan zagovaranja, a sa ciljem da se pokrene diskusija o tome šta je neophodno na lokalnom nivou, kako bismo mogli reći da zajednica sistemski brine o ženama i djevojkama, da ih osluškuje, pita, podstiče i uvažava kao ravnopravne sagovornice u procesima donošenja odluka. U ovoj fazi implementacije projekta definisano je šest (6) akcionih planova zagovaranja – Tuzla, Lukavac, Srebrenik, Gračanica, Banovići i Kalesija, a u pripremi je i akcioni plan zagovaranja ŽLG Živinice.

 

Akcioni planovi zagovaranja žena i djevojaka nisu samo namijenjeni neformalnim ŽLG, već svima koji rade na razvoju lokalnih zajednica. Želimo da Akcioni plan zagovaranja bude podsjetnik donosiocima odluka na lokalnom i kantonalnom nivou, relevantnim ustanovama i institucijama, organizacijama civilnog društva, i svima koji rade sa ženama i djevojkama, da odgovorna briga o ženama i djevojkama podrazumijeva da se njihov glas u demokratskim procesima čuje i uvaži. Na taj način nudimo rješenja i svojim znanjima i vještinama doprinosimo razvoju lokalnih zajednica koji će na optimalan način zadovoljavati potrebe svih građanki i građana kroz pružanje donosiocima odluka alat za analizu i bolje odluke u oblasti ravnopravnosti spolova u lokalnoj zajednici.

Ovim projektom smo zajedno postigle značajan napredak prema ravnopravnosti spolova u TK, a rezultate ćemo nastaviti pratiti kako bismo osigurali održivost ovih promjena.

Hvala Fondaciji Heinrich Böll za finansijsku podršku projektu! Hvala našim donatorima Global Fund for Women i Mediterranean Women’s Fund za sufinansiranje operativnih troškova projekta! Hvala  svima koji su doprinijeli uspješnoj implementaciji ovog projekta i podržali našu misiju za ravnopravnost.